Есенните пръскания
Използвам информацията от https://agroapteka.bulagro.bg/blog/esenno-praskane-na-ovoshkite-s-karbamid-i-meden-preparat-200
С настъпване на есенния период идва времето да се погрижим за овощните дръвчета. Въпреки, че времето е сравнително топло, те вече се подготвят за зимен покой - листата бавно придобиват характерните си жълто-червени окраски и скоро ще окапят. Това е и правилният момент, когато трябва да бъдат напръскани с карбамид. Тази мярка се отнася главно за семковите овощни, които през годината са били силно нападнати от струпясване. От костилковите овощни третирането се извършва при череши и вишни за предпазване от бяла ръжда (цилиндроспориоза или кокомикоза). Освен срещу споменатите болести, пръскането с карбамид е препоръчително и за останалите дръвчета, защото ги прави по-устойчиви на ниските зимни температури. Също така, карбамидът благоприятства лигнификацията (вдървесиняването) на тъканите по клоните и по този начин ги предпазва от измръзване.
Много ми се искаше овошките да се развиват сами, без рязане и пръскане, горе долу както я караха досега вече 15 години, но уви, не става. И е крайно време поне малко от малко да се погрижа както подобава, ако искам да ям от тях. Има само едно плодно дърво, което съм купила за красота, и то несполучливо. Това е райската ябълка. В квартала е пълно с райски ябълки, имам чувството, че някой е минавал по къщите и е раздавал. Този плод с танини, без танини, не го обичам. Но пък кварталните есента се оцветяват в тъмно червено, и след като окапят листата, са невероятно красиви , отрупани с оранжев плод.
Да, обаче човекът в разсадника ни даде плод, който уж е без танини. Това не е сигурно, защото една зима ябълката измръзна, и пусна някъде отдолу ново стебло. Когато узрее си е наред, но листата ѝ не са червени есента, а жълти, може би бих сравнила оцветяването с дюлята. Та така - ни за ядене, ни за хубост, обаче пък врабчетата има какво да ядат. И не знам от сорта ли е това, или от подложката.
Да се върна на есенните пръскания. След като срещнах на няколко места, че се правят и такива работи, реших да науча по-подробно и обобщено, и се допитах до чат gpt . Той се е ровил допреди две години из съществуващата база данни, и ми снася готова информация.
Пак не разбрах всичко, но пиша каквото разбрах.
Карбамид.
- Пръска се при 50-70% окапване на листата. Дозата е различна за семкови и костилкови. Костилковите могат да минат и без него.
-Пръска се при опадали листа на овошките под тях.
-Може да се внесе като поливане в компоста, когато въглерода там, тоест опадали листа преобладават над зеленото. Помага за бързо разграждане.
Пръскането с карбамид се прилага основно при семкови овощни видове (като ябълки, круши и дюли), защото те са по-податливи на специфични гъбични заболявания, които презимуват в листата и остатъците под дърветата. Това включва болести като:
- Струпясване (Venturia spp.) – много разпространено при ябълки и круши.
- Брашнеста мана – често срещана при семкови дървета.
Защо костилковите не се третират с карбамид?
Костилковите овощни видове (череши, праскови, сливи, кайсии) страдат от различни патогени, които обикновено презимуват в кората, пъпките или почвата, а не в падналите листа. За тях се използват други методи и препарати за защита, като медни фунгициди или бордолезов разтвор, които са по-ефективни за техните специфични заболявания, като:
- Гъбични заболявания като монилиоза (Monilinia spp.).
- Червени листни петна или други патогени.
Допълнителна причина
Костилковите видове имат различна физиология и по-ниска нужда от есенно подхранване с карбамид, тъй като болестите, които ги засягат, не се контролират чрез ускоряване на разграждането на листната маса. Вместо това, при тях се акцентира на резитба, санитарни обработки и пръскания с медни препарати.
Амидният азот в карбамида има пряко и косвено действие.
Прякото се изразява в създаването на благоприятна среда за развитие на полезни микроорганизми, които се хранят с различните зимуващи форми на гъбичните заболявания.
Косвеното се свежда до ускоряване разлагането на листната маса и лишаване от храна на гъбите – така те загиват по-лесно в зимните условия.
Третиране с карбамид се прави на всички дръвчета, включително на младите, засадени през пролетта на същата година.
Как карбамидът помага на компоста:
- Добавяне на азот – Органичните материали като листа, слама или дървесни стърготини често имат високо съдържание на въглерод, но са бедни на азот. Карбамидът балансира съотношението въглерод:азот (C), което ускорява процеса на компостиране.
- Ускоряване на разграждането – Азотът стимулира растежа на микроорганизмите, които разграждат органичната материя. Това може значително да ускори процеса.
- Повишаване на температурата – Карбамидът подпомага активността на термофилните (топлолюбиви) микроорганизми, което повишава температурата в компоста и убива патогените и семената на плевели.
Как да използвате карбамид в компостера:
- Разредете карбамида – Смесете карбамид с вода (1-2 супени лъжици на 10 литра вода) и равномерно полейте върху слоя компост.
- Смесете добре материалите – Уверете се, че карбамидът е добре разпределен, за да няма области с прекомерна концентрация, която може да предизвика изгаряния или неприятна миризма.
- Не прекалявайте – Използвайте карбамид пестеливо, защото твърде много азот може да доведе до излишно образуване на амоняк, което ще забави компостирането и ще причини неприятна миризма.
- Следете влагата – Поддържайте компоста влажен, но не прекалено мокър, за да подпомогнете действието на микроорганизмите.
Полезни съвети:
- Използвайте карбамид главно за богати на въглерод материали, като сухи листа, стърготини или хартия.
- Ако компостът съдържа много богати на азот материали (като зелени отпадъци или кухненски остатъци), карбамидът може да не е необходим.
Есенното, или по-скоро зимно пръскане, се извършва след опадане на листата. Срещнах и точна дата, по-лесно се помни - зимното на 20 декември. Пролетното на 20 февруари.
При костилковите овощни видове след масовия листопад, трябва да се извърши отново пръскане. То е насочено срещу бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята. Повторното пръскане трябва да се направи с 2% бордолезов разтвор (разтвор от син камък и вар), като вие сами можете да си приготвите разтвора или да си изберете някой от готовите мед-съдържащи препарати, които по нищо не отстъпват по качество.
Такива са Фунгуран ОН 50 ВП, Шампион ВП, Бордо Микс 20 ВП, Копрантол Дуо, Купрохай 50 ВП и др.
Приготвяне на бордолезов разтвор. Препоръчва се пред готовия бордо микс.Бордолезов разтвор - за какво се използва?
Бордолезов разтвор е воден разтвор на меден сулфат (CuSO4, или т.нар. Син камък) и калциев дихидроксид (Ca(OH) 2), познат още като калциева основа и най-вече като гасена вар. Предпазва от мана и черно гниене по лозята, от гъбични заболявания по домати, картофи, лук, цвекло и много други. Използва се при костилковите овощни видове за предпазване от гниене и бактериални заболявания. С него се пръскат семената на дърветата срещу фавус, плодово гниене, петнистост, бактериална некроза. Третиране с бордолезов разтвор защитава от болести декоративните и овощни храсти, цветята и иглолистните дървета. Може да се използва за обеззаразяване на почвата, за да се предотврати сеченето на разсада.
Синият камък има фунгицидно и бактерицидно действие, той убива гъбичните патогени, без да вреди на културата. Гасената вар притежава антисептични свойства и неутрализира киселинността на разтвора от син камък. Бордолезовият разтвор не лекува, а само предпазва растенията от болести. Пръскането с бордолезов разтвор не е ефикасно, ако е извършено след проникването на паразитите в растението.
След напръскване, капчиците на бордолезовия разтвор засъхват бързо върху плодовете и листата, но под действието на въздуха и влагата от тях се отделят малки количества синкамъчен разтвор, който е силно отровен за причинителите на болести. По този начин напръсканите с бордолезов разтвор растения се запазват от гъбни и бактерийни болести.
Концентрация на бордолезовия разтвор
Използват се различни концентрации на бордолезов разтвор, в зависимост от това каква култура ще третираме.
0,5% - 0.75% БОРДОЛЕЗОВ РАЗТВОР
Използва се за третиране на зеленчуци и декторативни растения - краставици, домати, цветя.
1% БОРДОЛЕЗОВ РАЗТВОР
Употребява се при ябълки и круши срещу струпясване, срещу мана по лозата и картофите. За приготвянето на 100 литра 1%-ов разтвор са необходими:1 кг. син камък (меден сулфат)
750 гр. негасена вар или 1,5-2 кг. гасена вар
2% БОРДОЛЕЗОВ РАЗТВОР - САМО В ПЕРИОД НА ПОКОЙ!
Не бива да се забравя, че високата концентрация от 2% бордолезов разтвор е подходяща само в периода на покой на дръвчетата, след есенния листопад. Тоест, тази концентрация е подходяща за предзимно пръскане. За да е ефикасен разтворът, той трябва да бъде качествено приготвен, като се спазват необходимите пропорции и последователност.
За приготвяне на 100 литра 2%-ов бордолезов разтвор са необходими:2 кг син камък (меден сулфат)
3 кг гасена или 1,5 кг негасена вар
3% БОРДОЛЕЗОВ РАЗТВОР
Използва се за първото пролетно пръскане на дръвчета и храсти, преди да са се развили пъпките, за да не се изгорят младите плодоносни цветове. Прави се, за да се унищожат гъбичните спори, останали от есента и успешно преживели зимата.
За приготвяне на 5 литра 3%-oв бopдoлeзoв paзтвop са необходими: 300 г син камък
350 г гасена вap или 450 г негасена вар
Приготвяне на бордолезов разтвор
Приготвянето на бордолезов разтвор може да стане по различни начини. Най-удобният начин да се направи за практиката е следният (за приготвяне на 100 л. бордолезов разтвор):
В подходящ съд (не железен) се налива 90 литра вода, в която се разтваря съответното количество син камък (според желаната концентрация). Разтварянето на едрите кристали син камък в студена вода става бавно, затова може да използвате леко топла вода. Добра идея е да счукате предварително синия камък на ситно и да го сложите в торбичка от тензух, която да поставите на дъното на съда.
Гасената вар се слага в друг съд с 10 литра вода и се бърка до пълното й разтваряне. Ако варта е негасена, първо трябва да се изгаси и да се изчака разтворът да изстине. Изстинало и добре разбъркано, варното мляко се излива в големия съд със синкамъчния разтвор. Изливането трябва да стане през сито, за да се задържат едрите парчета, които обикновено остават при гасенето на варта. Прибавянето на варното мляко става бавно и при постоянно бъркане на основния разтвор с дървена пръчка. Това е необходимо, за да може синият камък да се неутрализира с варното мляко до слаба алкална реакция.
Бистрият синкамъчен разтвор се замътнява и започва да мени цвета си, докато след окончателното изливане на варното мляко добие небесно син цвят (показател, че киселинността на синия камък е неутрализирана от варта) - бордолезовият разтвор е готов.
Най-сигурно се контролира неутрализацията с помощта на фенолфталеинова хартия (трябва да почервенее) или червена лакмусова хартия (трябва да посинее).
Когато се употребява лошо неутрализиран бордолезов разтвор, с недостатъчно вар, може да се причинят изгаряния по растенията.
Преди зареждане на пръскачката разтворът се филтрира още веднъж, за да се предотврати запушването на разпръскващите устройства и изгарянето на листа, върху които са попаднали неразтворени частици.
За обработка на едно средно голямо овощно дръвче са необходими 10-16 л разтвор. На 100 м2 картофи или домати са необходими 5-10 л разтвор.
Препоръки при употреба на бордолезов разтвор
Приготвеният бордолезов разтвор трябва да се употреби в същия работен ден, тъй като качествата му се запазват в рамките на само 5-6 часа. Затова приготвяйте само количеството, което ще ви е необходимо за едно пръскане.
Пръскането се прави в сухо време при температура на въздуха над 5 градуса, най-добре рано сутрин или вечер, за да се предотврати изгаряне на растенията.
При прилагането на бордолезов разтвор, гарантирайте покриването на цялото растение, включително и долната страна на листата.
Тъй като медният сулфат е силно токсичен, при употребата му задължително трябва да носите защитни очила, ръкавици и респиратор.
Бордолезовият разтвор не трябва да се използва по време на периода на зреене на културите.
Не трябва да пръскате растенията по време на цъфтеж и 2 седмици преди прибиране на реколтата. Това се отнася за всички плодове и зеленчуци. Напръскването може да доведе до деформация и характерна мрежеста структура.
Ако пръскате много често, медта се натрупва в почвата, което води до забавяне на растежа и намаляване на добивите.
Бордолезовият разтвор не трябва да се смесва със синтетичен сапун или други видове фунгициди. Да не се смесва с инсектицидите Нуреле и Би 58.
Бордолезовият разтвор е евтино и ефикасно средство за предпазване на растенията от гъбични и бактериални заболявания, като алтернария, антракноза, бактериоза, мани и синя плесен и д.р. Ако спазвате всички правила по подготовката и приложението му, този разтвор ще подобри здравето на вашите растения и ще ги предпази от различни видове болести.
Бордо Микс - готова за приложение бордолезова смес
Ако не ви се занимава сами да приготвяте бордолезовия си разтвор, можете да купите готов микс - Бордо Микс, който е готова смес от сухите съставки в необходимото съотношение, която само трябва да разтворите във вода.
Други алтернативи - медни фунгициди, които можете да използвате са Шампион ВП и Фунгуран ОН 50 ВП.
Коментари
Публикуване на коментар